fbpx

ISO 22000:2018 – Eforturi comune pentru securitatea lanțului alimentar și siguranța alimentelor

Prin natura lor, fie că sunt de origine animală sau vegetală, alimentele constituie un element vital pentru buna funcționare a organismului. Pe lângă faptul că asigură aportul de energie și substanțe nutritive, alimentele reprezintă aliatul perfect al procesului metabolic, direct implicat în menținerea calității vieții.

Observăm că în ultimii ani, s-a produs o sensibilizare a consumatorilor, ce are în vizor siguranța alimentară, mai exact interesul privind calitatea și proveniența alimentelor consumate a crescut simțitor, aspecte ce contribuie la conștientizarea importanței unui lanț de aprovizionare sigur care încorporează atât elemente de bune practici de producție (GMP), cât și o analiză riguroasă a riscurilor (HACCP).

În aceste condiții se impune eliminarea, în totalitate, a punctelor slabe din circuitul lanțului alimentar, începând de la gospodăria agricolă, la procesele de producție, ambalare și transport, până la consumatorul final.

Astfel este necesară o abordare clară a siguranței alimentare ce responsabilizează toate verigile care compun lanțul alimentar.

În contextul în care siguranța alimentelor necesită efortul fiecărei părți implicate în lanțul alimentar, plecând de la producătorii de furaje, până la producătorii de alimente, operatorii de transport și depozitare, până la punctele de vânzare cu amănuntul, specialiștii ISO sunt de părere că „toate părțile care participă la lanțul alimentar trebuie să vorbească aceeași limbă și să respecte aceleași reguli”.

Standardul ISO 22000, Sisteme de management pentru siguranța alimentară, este o referință acceptată la nivel internațional în sectorul alimentar. În consecință ISO a publicat o serie amplă de recomandări care să-i determine pe utilizatori să fructifice beneficiile standardului ISO 22000:2018.

Ghidul practic ISO 22000:2018, Recomandări suplimentare privind siguranța alimentară, publicat de ISO împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială oferă informații detaliate și utile sectorului alimentar, în vederea implementării eficiente a sistemului de management al siguranței alimentare în conformitate cu standardul ISO 22000:2018.

Ghidul cuprinde informații structurate cu privire la implementarea standardului ISO 22000:2018, Sisteme de management pentru siguranța alimentară, adresate organizațiilor care fac parte direct sau indirect din lanțul alimentar, cu scopul de a dezvolta un sistem de management al siguranței alimentare simplu de aplicat și recunoscut la nivel internațional, inclusiv informații cu privire la procesul de certificare, utile oricărei organizații care dorește să obțină certificarea ISO 22000:2018.

Observație: ghidul ISO 22000:2018, Recomandări suplimentare privind siguranța alimentară, NU este destinat utilizării de către organismele de certificare cu scopul de a audita organizațiile care solicită sau beneficiază de certificarea ISO 22000:2018.

Ghidul ISO 22000:2018, specifică cerințele unui sistem de management al siguranței alimentelor, permițând organizațiilor care sunt implicate direct sau indirect în lanțul alimentar:

  • să planifice, implementeze, întrețină și actualizeze un sistem de management pentru siguranța alimentară care furnizează produse și servicii sigure, în conformitate cu utilizarea prevăzută
  • să demonstreze conformitatea cu legile și reglementările aplicabile
  • să evalueze și să stabilească cerințele de siguranță ale produselor alimentare și să demonstreze conformitatea cu acestea
  • să excludă riscul îmbolnăvirii consumatorului final
  • să comunice, în mod eficient, părților interesate problemele legate de siguranța alimentelor din cadrul lanțului alimentar, dacă există

Cu ajutorul implementării standardului ISO 22000:2018, cât și a recomandărilor enumerate în ghidul amintit, în cele de mai sus, organizația poate beneficia de următoarele avantaje:

  • asigurarea calității igienice a produselor (siguranța alimentului)
  • prelungirea duratei de valabilitate a produselor
  • reducerea rebuturilor și a reclamațiilor clienților
  • fidelizarea clienților și a salariaților din companie
  • îmbunătățirea imaginii și a credibilității firmei pe piață
  • capacitatea de a controla pericolele care periclitează siguranța alimentelor

Fiecare organizație, independent de dimensiune și complexitate, are adesea nevoie de sprijin și clarificări cu privire la modul de a dezvolta, documenta, implementa și întreține un sistem de management. De aceea avem convingerea că structura și recomandările prezentate în ghidul ISO 22000:2018, Recomandări suplimentare privind siguranța alimentară, cât și complexitatea și caracterul unitar al standardului ISO 22000:2018, Sisteme de management pentru siguranța alimentară, vor veni în sprijinul nevoilor organizației dvs.

Alte detalii cu privire la ghidul ISO 22000:2018, aici.

Alte detalii cu privire la beneficiile standardului ISO 22000:2018, aici.