- 21 aprilie, 2021
Schimbări climatice, dezechilibre economice, și, mai nou, pandemia generată de COVID-19, fac parte dintre principalele amenințări cu care ne vom confrunta în următorii 10 ani, potrivit celui mai recent raport privind riscurile globale elaborat de Forumul Economic Mondial.
Raportul amintit identifică, pe de o parte, principalele riscuri la care suntem expuși, iar pe de altă parte evidențiază metodele de abordare și soluționare a acestora.
Riscuri legate de mediu, luate pas cu pas
Dacă în primăvara anului trecut, blocajul global a condus la scăderea cu până la 17% a emisiilor de carbon, potrivit raportului lansat la începutul lunii iunie 2020 de Nature Climate Change, în anul 2021 studiile arată că există noi semne de îngrijorare.
Motivul? Odată ce oamenii vor deveni tot mai activi vor crește, gradual, și emisiile de carbon.
Abordare. Un sistem de management de mediu precum este ISO 14001 sprijină organizațiile și permite o mai bună înțelegere a impactului asupra mediului prin abordări de ordin strategic în activitatea organizației.
Recomandare. O cantitate redusă a emisiilor de carbon raportată la scară globală necesită investiții semnificative. Finanțarea durabilă poate fi un mijloc eficace pentru a atinge pragul 0.
Recent înființat, comitetul tehnic ISO/TC 322, finanțe durabile, pregătește un cadru de noi standarde pentru a coordona anumite activități în sfera investițiilor pe termen lung în măsuri de mediu.
Riscuri legate de boli infecțioase, în prima linie
Pandemia COVID-19 evidențiază inegalitățile sistemelor de sănătate atunci când vine vorba de accesarea acestora. Ca atare, faptul că riscul de boli infecțioase ocupă primele locuri în raport nu reprezintă o surpriză.
Motivul? Punctele slabe ale sistemelor de sănătate care țin de accesibilitatea, numărul și calitatea dispozitivelor medicale, lipsa personalului calificat etc.
Abordare. ISO are o mulțime de standarde capabile să asigure, la nivel global, calitate și securitate în sectorul sănătății. Printre acestea, amintim standardul ISO 13485, care oferă soluții de prevenire a erorilor cauzate de realizarea defectuoasă a produselor, promovează accesul facil pe piața de desfacere și propune măsuri de îmbunătățire a operațiunilor și reducere a deșeurilor.
Riscuri legate de securitatea cibernetică, la un click distanță
Activitatea pe internet a crescut simțitor în ultimul an ca urmare a pandemiei. Plecând de aici, experții în securitate informațională ai ISO au sesizat o creștere și în rândul atacurilor cibernetice.
Motivul? Sisteme deficitare de management al securității informaționale.
Abordare. Într-un efort comun de a consolida industria securității cibernetice, ISO și-a unit recent forțele cu Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) pentru a publica standardul ISO/IEC TS 27110, Tehnologia informației, securitatea cibernetică și protecția vieții private – Ghid de dezvoltare a cadrului cibernetic.
Această specificație tehnică oferă un set minim de concepte și definiții convenite la nivel internațional pentru armonizarea abordărilor.
Standardele prezentate mai sus sunt doar câteva dintre cele care, pe lângă faptul că ne ajută în gestionarea și minimizarea riscurilor viitoare, ne permit să contribuim, în mod direct, la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Detalii suplimentare privind alte standarde, aici.